Markisa mengalami tiga panen raya selama setahun. Ciri-ciri
buah markisa yang baik untuk diolah menjadi dodol adalah sebagai berikut.
a. Warna kulit
buah ungu atau kuning
b. Aroma buah
khas
c. Tangkai
buah mengerut
d. Tekstur
daging buah lunak
Bahan:
Markisa
(diambil sarinya) 1 kg
Labu kuning 1 kg
Gula pasir 1¼ kg
Cara
Membuat:
1. Cuci
markisa dan pisahkan daging buah dari bijinya dengan saringan
2. Kupas labu
kuning dan buang bijinya
3. Hancurkan
daging buah markisa dan labu kuning hingga menjadi bubur
4. Campur
bubur markisa dan labu kuning dengan gula pasir
5. Masak
campuran bubur di atas api kecil selama ± 30 menit. Aduk terus hingga mengental
6. Dinginkan
7. Potong
dodol kecil-kecil dan kemas dengan plastik
No comments:
Post a Comment