Saturday 31 August 2013

Dodol Markisa








Markisa mengalami tiga panen raya selama setahun. Ciri-ciri buah markisa yang baik untuk diolah menjadi dodol adalah sebagai berikut.
a.    Warna kulit buah ungu atau kuning
b.    Aroma buah khas
c.     Tangkai buah mengerut
d.    Tekstur daging buah lunak

Bahan:
Markisa (diambil sarinya)  1 kg
Labu kuning                 1 kg
Gula pasir                    1¼ kg

Cara Membuat:
1.     Cuci markisa dan pisahkan daging buah dari bijinya dengan saringan
2.    Kupas labu kuning dan buang bijinya
3.    Hancurkan daging buah markisa dan labu kuning hingga menjadi bubur
4.    Campur bubur markisa dan labu kuning dengan gula pasir
5.    Masak campuran bubur di atas api kecil selama ± 30 menit. Aduk terus hingga mengental
6.    Dinginkan
7.    Potong dodol kecil-kecil dan kemas dengan plastik

No comments:

Post a Comment