Jambu bji dapat
tumbuh hampir di semua jenis tanah, dari dataran rendah. Biasanya, jambu yang
ditanam di dataran rendah lebih cepat matang dibandingkan dengan jambu yang
ditanam di dataran tinggi.
Jambu biji yang segar dan siap dikonsumsi adalah jambu
biji yang telah berumur 109-114 hari setelah bunga mekar. Sementara itu, untuk
olahan, jambu biji dipanen saat berumur 112 – 113 hari.
Jambu biji yang cocok untuk diolah dalam pembuatan
dodol adalah jambu biji susu. Ciri-ciri jambu biji yang baik untuk diolah
menjadi dodol adalah sebagai berikut.
a. Warna kulit buah
kuning
b. Daging buah tebal
berwarna putih dan merah
c. Buah mempunyai
aroma khas
d. Rasa buah manis
e. Tekstur daging buah
lunak
Bahan:
Jambu biji 1,5
kg
Gula pasir 600
gr
Asam sitrat 1,5
gr
Cara Membuat:
1. Bersihkan jambu
biji, lalu kupas
2. Isahkan daging buah
dari bijinya. Lalu hancurkan daging buah hingga menjadi bubur
3. Masukkan gula pasir
dan asam sitrat, kemudian masak di atas api sedang. Aduk hingga mengental
selama ± 30 menit
4. Dinginkan
5. Potong dodol
kecil-kecil dan kemas dengan plastik.
No comments:
Post a Comment