Saturday 24 August 2013

Dodol Jambu






 Jambu bji dapat tumbuh hampir di semua jenis tanah, dari dataran rendah. Biasanya, jambu yang ditanam di dataran rendah lebih cepat matang dibandingkan dengan jambu yang ditanam di dataran tinggi.
Jambu biji yang segar dan siap dikonsumsi adalah jambu biji yang telah berumur 109-114 hari setelah bunga mekar. Sementara itu, untuk olahan, jambu biji dipanen saat berumur 112 – 113 hari.
Jambu biji yang cocok untuk diolah dalam pembuatan dodol adalah jambu biji susu. Ciri-ciri jambu biji yang baik untuk diolah menjadi dodol adalah sebagai berikut.
a.    Warna kulit buah kuning
b.    Daging buah tebal berwarna putih dan merah
c.     Buah mempunyai aroma khas
d.    Rasa buah manis
e.     Tekstur daging buah lunak

Bahan:
Jambu biji                    1,5 kg
Gula pasir                    600 gr
Asam sitrat                  1,5 gr

Cara Membuat:
1.     Bersihkan jambu biji, lalu kupas
2.    Isahkan daging buah dari bijinya. Lalu hancurkan daging buah hingga menjadi bubur
3.    Masukkan gula pasir dan asam sitrat, kemudian masak di atas api sedang. Aduk hingga mengental selama ± 30 menit
4.    Dinginkan
5.    Potong dodol kecil-kecil dan kemas dengan plastik.

No comments:

Post a Comment